×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

tuinafscheiding-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een beukenhaag planten als haagplant? Wat zijn de voordelen, en hoe verzorg je de haag?

Een beuk is uitstekend geschikt als haagplant. Hij is makkelijk te onderhouden, en bovendien behoudt de beuk in de winter z'n bladeren. Ze kleuren weliswaar bruin, maar je behoudt nog steeds je privacy.

Wil je een beuk als haagplant, dan kan je doorgaans kiezen tussen de groene beuk (Fagus Sylvatica) en de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea). Wat het verschil is tussen beide soorten beuken lees je in dit artikel.

In dit artikel:

De beukenhaag vs de haagbeuk

De beukenhaag wordt wel eens verward met de haagbeuk (Carpinus Betulus). Qua naam lijken ze op elkaar, maar het is niet dezelfde plant. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een eerste grote verschil tussen de twee is dat de beukenhaag in de winter zijn blad blijft behouden. De haagbeuk zal z'n blad zo goed als volledig verliezen. Een belangrijk verschil voor mensen die gesteld zijn op privacy. In de zomer is de haagbeuk dan weer dikker van structuur.

Ook qua uitzicht zijn er verschillen. Bij de beukenhaag hebben de bladeren een glanzend en glad oppervlak, terwijl de bladeren van de haagbeuk eerder generfd en ruwer zijn.

Tot slot groeit een beukenhaag goed op zandgrond, terwijl een haagbeuk veel beter groeit op kleigrond.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Soorten beukenhaag

groene beukenhaag © Shutterstock - De groene beukenhaag (Fagus Sylvatica)

Kies je voor een beuk als haagplant, dan kan je kiezen tussen de groene beuk en de rode beuk. De groene beuk is de meest voorkomende haagplant, omdat deze goedkoper is. De rode beuk is dan weer veel eleganter door z'n mooie roodpaars gekleurde bladeren, en heeft voor de rest dezelfde goede eigenschappen als de groene beuk.

Maar omdat de zaden van de rode beuk moeilijker te veredelen zijn, is de rode beuk over het algemeen twee tot drie keer duurder dan de groene beuk. Ben je van plan om een lange haag aan te planten, dan kan dit prijsverschil oplopen en je keuze tussen een groene beuk en een rode beuk beïnvloeden.

Een beukenhaag planten

Bij het aanplanten van een beukenhaag zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.

Wanneer een beukenhaag planten?

Een beukenhaag kan je best in de wintermaanden planten, in de periode tussen begin november en begin april. Hier zijn een aantal goede redenen voor.

Ten eerste krijgt het wortelgestel van de haag dan de kans om op volle sterkte te komen vooraleer de haag in het voorjaar in volle bloei komt.

Ten tweede is ook de prijs van de haag veel voordeliger in de winter. Je kan de plant dan met een kale wortel kopen. In de andere maanden kan je de beukenhaag alleen in een pot kopen, wat meteen een stuk duurder is.

Hoe een beukenhaag planten?

rode beukenhaag © Shutterstock - De rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea)

Bij het planten van de beukenhaag moet je erop letten dat je niet te diep plant. Alleen de wortels mogen in de grond zitten. Bovendien zorg je ook voor een voedingrijke bodem, door bodemverbeteraar aan te brengen. Hierin zitten niet enkel de noodzakelijke voedingsstoffen, maar ook enkele belangrijke schimmels. Deze schimmels heeft de beukenhaag nodig om bepaalde voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

Hoe je de beukenhaag juist aanplant, zal later het uitzicht van de haag bepalen. Indien je een dichte, niet al te brede haag wil, dan plant je best zo'n 5-tal bomen per meter. Wil je eerder een extra dichte haag, dan kan je twee rijen van 8 bomen per meter aanplanten. Je plaatst de bomen dan zigzagsgewijs, zodat ze voldoende plaats hebben om te groeien. Hou tussen de rijen zo'n 40cm afstand.

Andere aandachtspunten

Beukenhaag bemesten en snoeien

beukenhaag in de winter © Shutterstock - In de winter kleurt de beukenhaag bruin, maar behoudt wel z'n blad

Beukenhaag bemesten

Een beukenhaag bemest je best zo'n twee keer per jaar. Dit doe je best in de maanden maart-april, en nadien ook nog eens in de periode juni-juli.

Gebruik bij voorkeur een organische meststof die geschikt is voor hagen. Die kan je zonder twijfel vinden in het tuincentrum in de buurt.

Breng de meststof zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de haag aan, en spreid goed uit. Hark ook lichtjes in, zodat de meststoffen goed tot bij de wortels geraken.

Beukenhaag snoeien

Ook twee keer per jaar moet de haag gesnoeid worden. De beste tijdstippen om dit te doen zijn juni (eerste keer) en augustus (tweede keer).

Over het algemeen moet je de haag slechts lichtjes snoeien, om hem z'n vorm terug te geven. Je kan er ook voor kiezen om drastischer te snoeien, maar dit doe je dan best aan het einde van de winter, in de periode februari of maart.

Probeer te vermijden om tot helemaal op de stam te snoeien, want dit zal ervoor zorgen dat de beuk niet meer goed zal uitgroeien.

Prijs van een beukenhaag

De prijs die je betaalt voor het aanplanten van een beukenhaag hangt af van een aantal zaken. Zo zal de hoogte en de dikte van de haag een rol spelen.

Daarnaast hangt het er ook van af of je de beuken geworteld of in de pot koopt. In het laatste geval betaal je doorgaans iets meer.

Tot slot is er ook een prijsverschil tussen de groene beuk en de rode beuk. De rode beuk is over het algemeen twee tot drie keer duurder dan de groene beuk.

Gemiddeld betaal je voor een groene beukenhaag zo'n 25 à 35 euro per meter (10 stuks). Kies je voor een rode beukenhaag, dan zal de prijs oplopen naar gemiddeld 70 à 80 euro per meter (10 stuks).

Een beukenhaag is slechts één van de mogelijkheden om een haag aan te planten. Alternatieven voor de beukenhaag zijn bv. de taxushaag en de ligusterhaag. Ook een kunsthaag behoort tot de mogelijkheden.

Vergelijk hier alle soorten haagplanten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wil je graag een nieuwe tuinafsluiting, en ben je op zoek naar advies en prijzen van specialisten in de buurt? Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Zij geven je advies, en leggen je bovendien elk een gratis offerte op maat voor.

Alle offertes ontvang je zonder enige verplichting, en zijn volledig gratis.!


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Schuttingen: het complete overzicht
Houten schutting plaatsen
Offertes voor schuttingen