×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

tuinafscheiding-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Taxushaag plaatsen als schutting: Voordelen en onderhoud?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Welke soorten taxus zijn geschikt als haag?

Wil je graag een taxushaag aanplanten, dan kan je kiezen uit verschillende soorten taxus. De meest bekende zijn ongetwijfeld de Taxus Baccata en de Taxus Media Hicksii.

Taxus Baccata

taxushaag © Shutterstock - De taxushaag (Taxus Baccata)

De Taxus Baccata is een inheemse Europese taxussoort. Het is een uitstekende taxus om een dichte haag van te maken, en kan tot wel 4 meter hoog worden.

Ga je deze taxusplant kopen in het tuincentrum, dan zal je merken dat er soms wel wat verschillen kunnen zijn qua uiterlijk. De Taxus Baccata wordt immers vaak gezaaid, wat voor kleine verschillen kan zorgen.

De Taxus Baccata is een vrij trage groeier. Hierdoor is deze haagplant heel geschikt voor vormsnoei. Je kan er heel creatief mee omspringen, en er dus allerlei mooie vormen mee snoeien. De Taxus Baccata is daarom heel erg in trek bij ietwat formelere tuinen.

In de herfst krijgt deze plant mooie rode bessen, die erg in trek zijn bij vogels. Hou er rekening mee dat deze bessen voor mensen en de meest diersoorten giftig zijn. Dit geldt niet enkel voor deze taxussoort, maar ook voor de meeste andere taxussoorten.

De Taxus Baccata is een zeer makkelijke haagplant in onderhoud. Hij is zeer winterhard, en kan ook wel een plekje in de schaduw verdragen. Best kan je de haag een tweetal keer per jaar snoeien om hem echt goed in vorm te houden. Tot slot plant je hem best niet in erg vochtige grond. Staat de plant wel in vochtige grond, dan kan je de bodem best goed draineren.

Taxus Hicksii

De Taxus Hicksii is een kruising van de Europese taxus en de Japanse soort Taxus Cuspidata. Deze taxussoort groeit nog minder snel dan de andere taxussoorten, en groeit bovendien tot een mooie zuilvormige plant.

Ook deze plant is heel geschikt voor het aanplanten van een zeer dichte haag die veel privacy biedt, en kan net als de Taxus Baccata zeer hoog worden (tot wel 4 meter). Indien je de Taxus media Hicksii wil aanplanten als haag, dan is het echter aangeraden deze niet hoger te laten groeien dan 1,8 meter. Wordt deze groter, dan bestaat het gevaar dat de haag bovenaan zal uitwaaien naar de zijkanten, zeker indien er bijvoorbeeld sneeuw op komt te liggen.

De Taxus Hicksii is net als de Baccata winterhard, en behoudt dus ook in de winter z'n donkergroene naalden. Hierdoor heb je het hele jaar door de nodige privacy. Ook deze haagconifeer krijgt na de bloei mooie rode bessen, die voor mensen giftig kunnen zijn, maar wel in trek zijn bij vogels.

Net als de Baccata wordt de Hicksii zeer oud, en kan hij zeer goed gesnoeid worden tot creatieve vormen.

Wanneer, waar en hoe moet taxus geplant worden?

Wanneer?

Je mag een taxus niet zomaar eender welk moment in het jaar planten. Je moet rekening houden met de vorstperiodes. De beste periode om een taxus te planten is het najaar. Plant de taxus echter niet meer na half oktober. Ook het voorjaar is geschikt om te planten, maar ook hier hou je rekening met de vorstperiode. Plant je de taxus in maart of april, dan moet je zeker zijn dat de vorstperiode ten einde is.

Waar?

Bij het planten van de taxus moet je ook goed nadenken over de plaats. Een taxus kan redelijk goed overweg met schaduw, maar je geeft hem toch best een plekje met flink wat zonneschijn.

Ook de bodem is belangrijk. Zet hem bij voorkeur in een zure of alkalische grond. Een taxus heeft bovendien niet graag een bodem die erg vochtig is. Is de bodem toch te vochtig, probeer deze dan zo luchtig mogelijk te houden, zodat het water goed kan weglopen. Een recent aangeplante taxus mag overigens best wel wat water krijgen.

Hou er ook rekening mee dat een taxus voor veel organismen een giftige plant is. Zet dus geen taxus op plaatsen waar dieren van de plant kunnen eten. Denk maar aan de rand van een weiland waar paarden of koeien grazen. Eten ze taxus, dan kunnen ze namelijk sterven.

Hoe?

Wil je een haag creëren met je taxusplanten, dan moet je ongeveer drie à vier planten per lopende meter aanplanten. Hoeveel plaats je tussen elke plant moet houden, hangt af van de grootte van de plant die je hebt aangekocht. Gemiddeld mag je zo'n 30 à 40 centimeter tussen elke plant aanhouden.

taxushaag © Shutterstock - Landschap met taxushaag

Hoe een taxus verzorgen?

Eens de taxus is aangeplant, moet die natuurlijk ook goed verzorgd worden. Een taxus is in principe heel onderhoudsvriendelijk, maar er zijn toch enkele zaken die je best kan doen om hem goed in vorm te houden.

Taxus bemesten

Een taxus haag kan je best twee keer per jaar extra bemesten, namelijk voor het begin van elke groeiperiode. De eerste periode is maart-april, de twee periode is juni-juli. Het is namelijk in deze twee periodes dat de taxushaag het meeste voeding nodig heeft.

Gebruik hiervoor een organische coniferenmeststof, en spreid deze lichtjes uit aan de voorkant en de achterkant van de haag.

Eventueel kan je de grond ook eenmaal per jaar bemesten met kalk. Geef echter niet teveel mest, want dit kan schadelijk zijn voor de haag.

Taxus snoeien

Een taxus kan je best tweemaal per jaar snoeien. Dit doe je één keer in de periode mei/juni, en één keer in de periode augustus/september. Het is verstandig om deze periodes goed aan te houden. Snoei je te laat, dan kan er vorstschade ontstaan.

Bij taxushagen kan je zeer uitgebreid snoeien. Dit zal altijd terug groeien. Snoei aan de bovenkant wel iets smaller dan aan de onderkant, zodat ook de onderkant voldoende zon kan ontvangen.

Net zoals bij alle andere soorten hagen, is het ook bij taxushagen niet verstandig om te snoeien in de volle zon. Na het snoeien geef je de voldoende water, zodat hij terug kan herstellen.

Wat is de prijs voor een taxushaag?

De prijs voor haagplanten kan sterk verschillen van plant tot plant. Vaak zullen trage groeiers duurder zijn dan snelle groeiers, omdat kwekers meer tijd nodig hebben om ze op de gewenste grootte te krijgen.

Aangezien taxusplanten zeer trage groeiers zijn, horen ze tot de duurste haagplanten.

Je kan taxusplanten overigens kopen in verschillende hoogtes. Voor hogere taxusplanten betaal je een hogere prijs. Voor een haag met een lengte van 10 meter, en gemiddeld drie planten per meter betaal je de volgende richtprijzen:

Een taxushaag is slechts één van de mogelijkheden om een haag aan te planten. Alternatieven voor de taxushaag zijn bv. de ligusterhaag en de beukenhaag. Ook een kunsthaag behoort tot de mogelijkheden.

Vergelijk hier alle soorten haagplanten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Op zoek naar een professionele tuinaannemer die je kan helpen bij het aanplanten van een taxushaag? Via onderstaand formulier brengen wij je in contact met de beste tuinaannemers in jouw regio. Ontvang snel gratis offertes op maat van hen, en vergelijk hun prijzen. Zo weet je dat je nooit teveel betaalt voor het werk dat ze doen.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en zonder verplichting.!


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Schuttingen: het complete overzicht
Houten schutting plaatsen
Offertes voor schuttingen