×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

tuinafscheiding-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ligusterhaag plaatsen als schutting: Voordelen en onderhoud?

Wil je graag een haagplant plaatsen als tuinschutting? Dan heb je doorgaans de keuze uit een aantal planten die hiervoor in aanmerking komen. Eén van de meest populaire haagplanten is ongetwijfeld de liguster. Een ligusterhaag heeft namelijk heel wat interessante voordelen ten opzichte van andere haagplanten.

Geïnteresseerd in het planten van een ligusterhaag? Ontdek hier waarop je moet letten bij het planten van de haag, en hoe en wanneer je de haag moet snoeien.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen en nadelen van een ligusterhaag?

Een ligusterhaag heeft dus heel wat mooie troeven te bieden in vergelijking met andere haagplanten. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan de keuze voor een ligusterhaag. Hier zetten we alle voordelen en nadelen van een ligusterhaag op een rijtje.

Voordelen van een ligusterhaag

ligusterhaag © Shutterstock - De ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)

+ Een ligusterhaag heeft een zeer dichte structuur. Er zijn dus weinig open plekken in de haag, wat betekent dat je de nodige privacy geniet. Een dichte haag ziet er ook mooier en gezonder uit.

+ Ook in de winter behoudt de ligusterhaag (deels) zijn blad. Niet alleen voordelig voor de privacy, maar zo blijft de haag ook in de winter voor beschutting tegen de wind zorgen.

+ Een ligusterhaag is vrij klein wanneer deze wordt aangeplant, maar groeit zeer snel. In een mum van tijd heb je dus een haag die voor privacy en beschutting zorgt.

+ Een ligusterhaag kan op zowat alle bodems groeien. Bovendien is de liguster ook geen moeilijke haagplant op vlak van zonlicht en schaduw.

+ Tot slot verspreidt een ligusterhaag ook een heerlijke geur wanneer ze in bloei staat.

Nadelen van een ligusterhaag

Een ligusterhaag is een snelle groeier. Dit betekent ook dat de haag regelmatig gesnoeid moet worden. Reken op 3 à 4 keer per jaar. Meer over het snoeien van een ligusterhaag ontdek je verderop in dit artikel.

Hoewel de ligusterhaag een stevige haagplant is, is de plant toch gevoelig voor ziektes en schimmels. Je vermijdt bovendien best contact met sproeistoffen zoals herbiciden.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Waarop letten bij het planten van een ligusterhaag?

Een ligusterhaag is dus een redelijk makkelijk haagplant. Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten bij het aanplanten van de ligusterhaag.

De winter is de beste periode voor het planten van een ligusterhaag. Je plant best in de periode november tot half april.

Bij het overlopen van de voordelen en nadelen meldden we al dat een ligusterhaag vrij goed overweg kan met zon en schaduw. Je hoeft dus weinig rekening te houden met zon en schaduw bij het aanplanten van de haag. Wel moet je erop letten dat de haag tijdens de groeifase voldoende zonlicht krijgt. Let er ook op dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels terechtkomt.

Ook wat bodemtypes betreft is de ligusterhaag dus een redelijk makkelijke haagplant. De ligusterhaag kan op zowat alle soorten bodems geplant worden. Wel geniet een pH-neutrale ondergrond de voorkeur.

Bij het planten maak je een sleuf, die je vervolgens vult met compost of mest. Dit zijn natuurlijke voedingsstoffen die je haagplant helpen bij de eerste groeifase.

Vooraleer je de plant in de grond steekt, is het interessant om deze eerst nog een uurtje te laten weken in water. Nadien kan je de planten in de grond steken, en ze vastzetten door extra potgrond in de sleuf toe te voegen.

Nadat de haagplant in de grond is gestoken, mag je zeker niet vergeten om voldoende water te geven. Zeker in het eerste jaar heeft een ligusterhaag voldoende water nodig.

ligusterhaag © Shutterstock - De ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)

Hoe en wanneer een ligusterhaag snoeien?

Een ligusterhaag is een snelle groeier, en moet dus regelmatig gesnoeid worden. Reken op 3 à 4 keer per jaar.

Een ligusterhaag is een snelle groeier. Dit betekent dat je regelmatig zal moeten snoeien. Reken op 3 à 4 keer per jaar. Hou er wel rekening mee dat je de bloei van de bloemen kan vertragen naarmate je frequenter snoeit.

Snoeien doe je steeds in de periode tussen mei en september. Na september snoei je best niet meer, aangezien de plant zich daarna onvoldoende kan herstellen voor de vrieskou die eraan komt.

Om de haag optimaal naar de zon te richten, is het verstandig om de onderkant iets breder te laten dan de bovenkant. Hierdoor hebben ook de onderste bladeren nog voldoende zonlicht.

Wanneer je snoeit, komen nieuwe bladeren in het zonlicht te staan. Om deze nieuwe bladeren geleidelijk aan te laten wennen aan de intensiteit van het zonlicht, is het interessant om niet te snoeien wanneer de zon fel schijnt.

Tot slot gebruik je best snoeimateriaal dat voldoende scherp is. Dit snijdt de takken mooi door, zonder dat ze abrupt afbreken.

Wat is de prijs van een ligusterhaag?

In vergelijking met sommige andere haagplanten is een ligusterhaag een redelijk goedkope haagplant. De prijs voor een ligusterhaag hangt ondermeer af van de hoogte van de struiken en van het aantal plantjes dat je plaatst.

Voor plantjes met een hoogte van zo'n 40 centimeter betaal je gemiddeld zo'n 5 à 12 euro per lopende meter. Hier zitten de kosten voor eventuele plaatsing niet inbegrepen. Per meter kan je zo'n 5 à 6 plantjes plaatsen.

Een ligusterhaag is slechts één van de mogelijkheden om een haag aan te planten. Alternatieven voor de ligusterhaag zijn bv. de taxushaag en de beukenhaag. Ook een kunsthaag behoort tot de mogelijkheden.

Vergelijk hier alle soorten haagplanten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van haagplanten

Op zoek naar een specialist die je kan helpen bij het plaatsen van een tuinafsluiting? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten die actief zijn in jouw regio. Van elk van hen ontvang je een gratis offerte op maat. Ook kan je bij hen terecht voor vrijblijvend advies.

Alle offertes die je van hen ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Schuttingen: het complete overzicht
Houten schutting plaatsen
Offertes voor schuttingen