×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinschutting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

tuinafscheiding-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Haagplanten als tuinschutting: Welke komen in aanmerking?

Haagplanten zijn een heel goedkoop type schutting met een natuurlijke uitstraling. Ze zijn makkelijk aan te planten, en sommige type haagplanten vergen bovendien weinig onderhoud. Afhankelijk van hun winterhardheid bieden ze ook nog eens de nodige privacy.

In dit artikel ontdek je welke haagplanten in aanmerking komen als tuinschutting. We overlopen de voordelen en de prijs van elk type haagplant.

In dit artikel:

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe schutting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinschutting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadschutting, een houten schutting of steenkorven? Wie een schutting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Soorten haagplanten

Er zijn enorm veel haagplanten, maar niet alle haagplanten zijn even geschikt als tuinschutting. Hieronder overlopen we de haagplanten die wel geschikt zijn als tuinschutting. Het zijn dan ook de meest populaire haagplanten in ons land.

groene beukenhaag © Shutterstock - De groene beukenhaag (Fagus Sylvatica)

Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

De beukenhaag is ongetwijfeld één van de populairste soorten haagplanten. Hij groeit snel, is hoog, en vergt bovendien heel weinig onderhoud. De beukenhaag behoudt bovendien in de winter zijn bladeren, waardoor hij het hele jaar door de nodige privacy biedt.

Qua kleur kan je kiezen tussen groene of rode beukenhagen. De rode beukenhaag heeft een iets luxueuzere uitstraling, en is daarom ook dubbel zo duur als de groene beukenhaag. Niettemin vergen ze allebei hetzelfde soort onderhoud.

De beukenhaag is niet te verwarren met de haagbeuk.

Lees meer over de kenmerken en voordelen van een beukenhaag.

taxushaag © Shutterstock - De taxushaag (Taxus baccatta)

Taxushaag (Taxus baccatta)

Ook de taxushaag is een winterharde haagplant, die door z'n decoratieve uitstraling erg in trek is. De taxushaag is een conifeersoort die erg hoog kan worden, en bovendien niet erg moeilijk te onderhouden is. Omwille van z'n hoogte en z'n winterhardheid is het ook een geschikte haagplant voor iedereen die gesteld is op privacy.

De taxushaag is een giftige plant, en dus is het opletten geblazen indien er kinderen, huisdieren of boerderijdieren in de buurt zijn.

Lees meer over de kenmerken en voordelen van een taxushaag.

haagbeuk © Shutterstock - De haagbeuk (Carpinus Betulus)

Haagbeuk (Carpinus Betulus)

De haagbeuk is een haagplant die in de winter wel z'n bladeren verliest. Als je privacy belangrijk vindt, dan is dit misschien niet de meest geschikte haagplant.

De haagbeuk heeft wel als voordeel dat het een heel makkelijk plant is qua ondergrond. Hij kan makkelijk overweg met vochtige, zelfs langdurig vochtige ondergrond uit klei of leem.

In vergelijking met de beukenhaag heeft de haagbeuk een dichtere begroeiing, en ook een ander type bladeren.

laurierhaag © Shutterstock - De laurierhaag (Prunus laurocerasus)

Laurierhaag (Prunus)

Ook de laurierhaag heeft als voordelen dat hij winterhard is en snel groeit. Hierdoor heb je snel een mooie en dichte haag die veel privacy biedt. Hij groeit ook snel in de breedte, waardoor je soms wel wat snoeiwerk hebt om hem netjes in lijn te houden.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten laurierhaag. Eén van de meest populaire soorten is ongetwijfeld de Prunus laurocerasus 'Rotundifolia', die tot wel 6 meter hoog kan groeien.

Ook leuk aan de laurierhaag is dat er in het voorjaar witte bloemen aan groeien, waardoor deze haagplant ook heel decoratief is.

ligusterhaag © Shutterstock - De ligusterhaag (Ligustrum Ovalifolium)

Ligusterhaag (Ligustrum Ovalifolium)

Tot slot komt ook nog de ligusterhaag in aanmerking als tuinschutting. Ook hier kan je kiezen uit verschillende varianten. De ligustrum ovalifolium is bijvoorbeeld een populaire soort omwille van z'n winterhardheid. Deze soort blijft het hele jaar door groen. Om dezelfde reden is ook de ligustrum vulgare populair.

Ligusterhagen staan bekend als snelle groeiers, en moeten dus ook regelmatig gesnoeid worden. In de zomer krijgen de planten kleine witte bloemetjes, en aan het begin van de herfst zijn bij sommige soorten zelfs kleine zwarte besjes te zien.

Lees meer over de kenmerken en voordelen van een ligusterhaag.

Hoe de juiste haagplant kiezen?

De grote hoeveelheid haagplanten maakt de zoektocht naar een geschikte plant niet zo eenvoudig. Welke is de meest geschikte haagplant op basis van de criteria die jij belangrijk vindt?

De keuze voor een bepaald soort haagplant zal doorgaans gemaakt worden op basis van een aantal criteria. Dit zijn de belangrijkste criteria die onze keuze zullen bepalen.

Grondsoort

De bodem in of rondom je tuin heeft een bepaalde bodemsamenstelling. Dit zal mee de keuze voor je haagplanten gaan bepalen. Niet elke haagplant kan immers evengoed overweg met elk type bodem.

Onderzoek dus eerst welk type bodem je hebt. Gaat het om een kleigrond, een zanderige bodem, of eerder een zure bodem? Bepaalde haagplanten, zoals de haagbeuk, kunnen met de meeste bodemtypes goed overweg. Andere hebben dan weer meer verzorging nodig.

Uiteraard kan je ook altijd een bodemverbeteraar gebruiken om de grond te verbeteren. Maar het zal je in dat geval meer moeite kosten om de bodem gezond te houden.

rode beukenhaag © Shutterstock - De rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea)

Winterhardheid

Ook de winterhardheid van de plant is bij veel mensen een belangrijke invloedsfactor. Behoudt de haagplant in de winter z'n bladeren of niet?

Niet alleen blijft een winterharde plant het hele jaar dezelfde uitstraling hebben, het zorgt er ook voor dat je steeds genoeg privacy hebt.

Snoeien

De hoeveelheid onderhoud die een haagplant vergt, is uiteraard ook een invloedsfactor. Hou je er niet van om een haag te snoeien, dan vallen er al meteen enkele kandidaten af. Heb je liever zo'n onderhoudsarme haag, ga dan voor haagplanten zoals de taxushaag of de haagbeuk.

Zon

Sommige haagplanten hebben al wat meer zon nodig dan anderen. Is de plek waar je de haag wil planten eerder een schaduwplek? Dan zijn er al een paar haagplanten die niet in aanmerking komen. Sommige haagplanten hebben immers graag een plekje in de zon, terwijl andere haagplanten graag eerder in de schaduw staan.

Budget

Over het algemeen zijn traag groeiende haagplanten duurder.

Haagplanten zijn over het algemeen een vrij goedkoop type tuinschutting. Niettemin kunnen er tussen de haagplanten onderling soms grote verschillen zijn qua budget.

Over het algemeen zijn traag groeiende haagplanten duurder, omdat kwekers er meer tijd moeten in investeren om ze tot de juiste hoogte te laten groeien. Een voorbeeld hiervan is de taxushaag.

Hoeveel kosten de verschillende soorten haagplanten?

En zo zijn we meteen aanbeland bij de volgende belangrijke vraag. Hoeveel kosten de verschillende types haagplanten? We vermeldden zonet al dat traag groeiende hagen eerder duurder zijn. Dit komt omdat ze meer zorg nodig hebben om ze op de juiste hoogte te krijgen.

De taxushaag is een voorbeeld van zo'n traag groeiende haag. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de taxushaag een vrij dure haag is in vergelijking met de andere haagplanten. Voor een taxushaag betaal je een prijs van zo'n 290 à 365 euro voor 10 stuks.

Ter vergelijking, de beukenhaag is een snelle groeier, en dat vertaalt zich ook in de prijs. Voor een beukenhaag betaal je een prijs van zo'n 35 à 75 euro voor 10 stuks.

Hieronder vind je een overzichtstabel met de richtprijzen voor elk type haagplant.

HaagplantPrijs
Beukenhaag35€ - 75€ (10 stuks)
Taxushaag290€ - 365€ (10 stuks)
Haagbeuk40€ (10 stuks)
Laurierhaag16,5€ per stuk
Ligusterhaag24€ per stuk

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van haagplanten

Wil je graag een mooie haag als tuinschutting, en ben je nog op zoek naar een professionele tuinaannemer die je advies kan geven en de haag kan aanplanten? Via onderstaand formulier kom je in contact met de beste tuinaannemers in jouw buurt. Vul het formulier in, en je ontvangt snel meerdere offertes op maat.

Vergelijk offertes, en bespaar op je kosten. Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%